tiistai 18. syyskuuta 2012

Know where you get your coffee!

Tämä onkin ainut asia joka jäi minulle mieleen orientaatio luennosta. Tai oikeastaan koko viikosta. Tämän kehotuksen rohkaisemana ajattelin kertoa teille, blogin lukijoille, eri kahvipaikoista ja ylipäätänsä kahvista täällä Islannissa. Siinä missä Armi sekoittuu massaan punaisilla hiuksilla, minä taas kahvin juonnilla. Pelkästään campuksen rakennuksissa on 6 kahvilaa, jotka ovat suhteellisen ruuhkaisia. Tämän lisäksi alueelta löytyy huoltoasema ja muutama muukin kahvi paikka.

Aloitetaan kertomalla kaupan kahvivalikoimasta. Verrattuna muihin tuotteisiin se on suht laaja, mutta tuttuja merkkejä ei ole. Myös osat kahvila ketjuista on lanseerannut oman kahvimerkkinsä. Nämä ovat huomattavasti kalliimpia, joten köyhänä opiskelijana nämä ovat jääneet testaamatta. Mitä nyt kahvilassa istuessa tullut juotua. Valikoiman lisäksi paketit, joissa kahvia myydään, ovat erilaisia, kuin suomessa. Ainoastaan Euro Shopperin kahvi on tyhjiöön pakattu. Muut merkit ovat ilma tiiviissä pussissa. Tässä vaiheessa vaihtoa kahvi merkki on jo vaihtunut kolmesti. Syynä ei ole ollut paha maku, vaan halu testata. Taas köyhä opiskelija kortti ja halvimmat eka.

Kahvin hinta taso ei ole kovinkaan paha. Kahvilassa 200-500 kruunua. Campus alueella on 20 kerran kahvikortti, joka tiputtaa opiskelija kortin avulla yhden kahvikupin hinnaksi 75 kruunua. Tämä kortti kelpaa ainoastaan campuksen 6 kahvilassa ja kustantaa sen 1500 kruunua. Kortti toimii vanhan cafe labra kortin tapaan: Näytä kassalla. Kassa tekee reiän valittuun paikkaa. Nauti ”voittosi”. Nopeuttaa maksamista ja välttyy epämiellyttävältä ”only English” lauseelta (Yllätys! En ole oppinut vielä Islantia). Kaupassa kahvipaketin hinnat ovat olleet 400-600 kruunun tienoilla. Nämä ovat niitä halvimpia. 

Kahvikortti, josta puolet käytetty.

Itse campus alueella suosituin kahvila on háma. Tämä johtuu sijainnista. Háskólatorgissa sijaitseva ruokala/kahvila/kioski luonnollisesti vetää eniten porukkaa. Suuresta huoneesta löytyy paljon pyöreitä pöytiä, jossa kahvin voi nauttia. Jos nämä eivät olisi aina varattu. Ihmiset nauttivat lounaan, tekevät koulu hommia ja muuten vain viettävät aikaa kyseisessä paikassa. Tämän takia itse olen aina ottanut take away kupin ja lähtenyt nauttimaan kahvini rauhallisempaan ympäristöön. Kahvi itsessään on hyvää. Täällä ei viel ole osunut seisseen makuista kahvia kohdalleni. Toisaalta kahvin suuri menekki pitaisi tämä torjua. 

Háskólatorgin katosta löytyvä koriste

Väen paljoutta löytyy ja useasti.

Kahvi automaatteja on sijoiteltu sinne tänne.

Toiseksi suosituin kahvila minulle on Árnagarðurin ensimmäisestä kerroksesta löytyvä kahvihuone. Täältä minä ostin kahvikorttini. Kahvila on luokkahuoneen kokoisessa huoneessa. Tilaa on aina istua, kun ihmiset ostavat pääsääntöisesti kahvinsa luennoille. Itse tykkään paikan rauhallisuudesta, vaikka saisikin olla avarampaa. Kahvila on auki 09.00-15.30 ja viimeisen tunnin aikana voi olettaa saavansa seissyttä kahvia.

Kahvihuoneelle vievä käytävä (kahvila on oikealla puolella) sekä kahviautomaatti.
 
 Ehdottomasti mukavin kahvila campuksen alueelta, löytyy Askjasta. Täällä on ajoittaista väenpaljoutta, mutta avarat ikkunat antavat rauhan tältäkin. Rakennus on suunniteltu olohuonemaiseksi. Kävelet suoraan isoon tilaan, jossa on paljon istuma paikkoja. Osa on pyöreässä pöydässä, osa on lattialla syvennyksessä ja osa luovat käytävän. Itse kahvila on pääovesta suoraan toisella puolella. Kahvin maun suhteen tilanne on sama, kuin Árnagarðurin kanssa. Päivän lopuksi kahvi on seissyttä. Jostain syystä, tämä on ainut kahvila, jossa olen ottanut kahvimukin take awayn kupin sijaan. Toisaalta, kun ostan kahvin täältä, haluan nauttiakin sen siellä.

Askjan kahvilan tiski.
Kun olimme Armin kanssa tutustumassa kampukseen, huomasimme kirjastossa olevan kahvilan. Täällä ainakin henkilökunta oli mukava ja palveleva. Kysyin lupaa ottaa kuvia paikasta ja myyjä soitti kahvilan omistajalla. Sain luvan. Kahvin otin kyllä take awaynä, mutta paikka vaikutti viihtyisältä. Kahvi oli tuoreen makuista, vaikka omaan makuuni hieman laihaa. Toisaalta juon kahvin tosi vahvana, joten valtaosa ihmisille tämä on sopiva. Ehdottomasti parasta paikassa oli kahviseuralaisen tarjonta. En ainakaan itse ole viel löytänyt kahvilaa, jossa tarjotaan irtokarkkejakin.

Kirjastosta löytyvä kahvilan tiski.
Kirjaston kahvilan pöytäkoristeet.
Muita kahviloita en ole käyny katsomassa, mutta tiedän Oddi rakennuksen toisessa kerroksessa olevan yksi. Tämä on toden näköisesti samanlainen kuin Askja rakennuksessa, mitä nyt tilat ympärillä muuttuu. Kaupungilla olen käynyt pääsääntöisesti kylmemmän juoman paikoissa. Poikkeuksena ainoastaan kahvilaketju kaffitar. Täälläkin ketjulla on oma kahvinsa, jota voi ostaa kotio puruna. Itse kahvin osto on ennemminkin kupin osto. Kahvin saa itse ottaa termarista. Santsi kuppikin kuuluu hintaan. Kupin hinta on kyllä 300 kruunun tienoilla, mutta tarpeeksi monta kertaa santsaa niin hinta alenee.

Kokonaisuudessaan voi kertoa, että kahvihammasta ei jää täällä kolottomaan. Kunnollista kahvia saa, eikä pelkästään pikakahvia. Kahviloissa käy tosissaan moni ihminen ja tekee samalla töitä, kouluhommia tai lukee lehtiä. Paikalliset kyllä nauttivat kahvin kanssa useasti jotain. Yleensä leipää, mutta tarjontaa on keksejä, jugurttia, leivonnaisia ja karkkia. Keksit ovat suunnilleen 7-10 cm halkaisijaltaan ja hintakin on koon mukainen. Eli herkku suutkin saavat palvelua. Ei muutaku vatsahaavan hankintaan.

Kahvin nauttimista hyvässä saurassa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti