maanantai 1. lokakuuta 2012

Shut up and take my money!

Nonniin, palauduin takaisin Vatnajökullilta, oli mahtavaa. Luvassa paljon kuvia muun muassa jäästä, jäästä ja jäästä kunhan Mika ehtii käsittelemään nuo muutaman sata kuvaa mikä tuli napsittua :D (Joo, jäätikkö on yllättävän monipuolinen kuvauskohde.)

Mutta muihin aiheisiin. Reykjavik on mahtava paikka jos etsii keinoa tuhlata kaikki rahansa. Täällä ei tunneta käsitettä halpa, eikä tässä maassa juuri näy esim. halppis vaateliikkeitä. Islannissa ei ole ainuttakaan hooetämmää, sen sijaan yksityisen suunnittelijoiden omia liikkeitä on ihan vieri vieressä. Ei sillä ettenkö mielummin ostaisi niitä kuin henkkamaukan rytkyjä, mutta hintalappu on vähän eri luokkaa :)

Pääkohteet shoppailulle ovat Laugavegur ja Skólavörðustígur, joissa on aikalaille turisteille suunnattuja putiikkeja: turistikauppoja lunneineen ja lopapeysoineen, islantilaisten suunnittelijoiden high fashion rahastuspisteitä (kenkiä, vaatteita, laukkuja, sisustuskrääsää) sekä tietysti turisti-infoja. Laugavegurilta löytyy myös Suomi PRKL! -niminen kauppa, jossa myydään esim. Nokian saappaita ja Jopoja :) Tämän kaupan omistaja on (melko luonnollisesti) suomalainen, joten jos tulee ikävä kaunista äidinkieltämme niin siellä sitä voi käydä harjoittamassa.

Erityishuomiona on pakko mainita että Reykjavikissa on vähintään joka toisella kadulla tatuointiliike. Vielä ei ole kuitenkaan tullut sen pysyvämpää matkamuistoa hankittua :D



Näiden kahden Reykjavikin ydinkeskustassa sijaitsevan kadun lisäksi hyviä ostospaikkoja (Mika olisi kirjoittanut rahareikiä) ovat kauppakeskukset. Näistä meitä lähempänä sijaitsee Kringlan, Reykjavikin suurin ja Islannin toiseksi suurin kauppakeskus. Täällä löytyy myös niitä rahakkaampia merkkejä, mutta sentään jotain halvempaakin. Plus vähän kätevämpää tavaraa kuin Laugavegurilla.


Kringlanissa on yhteensä noin 150 kauppaa, pari ruokakauppaa, hirveästi ravintoloita ja elokuvateatteri. Kaikkea tällaista pientä. Täältä löytyy myös huomattavasti paljon suurempi Vínbuðin kuin keskustasta, eli jos sama vanha kalja kyllästyttää niin täällä on sitten valikoimaa vähän enempi :) Ruokakaupatkin ovat isompia eli valikoimissa on jotain muutakin kuin Euroshopperin tuotteita.


Suomidesigniä saa ihan joka paikasta, on Iittalaa, Marimekkoa, Arabiaa, Aarikkaa, you name it. Jos kuvittelit näiden tuotteiden olevan kalliita Suomessa, en suosittele lähtemään Islantiin halvempien hintojen toivossa: esimerkiksi kuvan muumimukit maksoivat vaivaiset 28 euroa.

Tunnelmia Laugavegurilta

Skólavörðustígurin ja Laugavegurin risteys
Yhteenveto: Rahhoo mennöö mutta menköön :) Sitä vastaan saa hienoja tuotteita.



Hieman epäselvä kuva mutta menköön tällä kertaa. Kolikoita koristaa kalat, ravut ja delfiinit. Kolikot vasemmalta oikealle: 100, 50, 10, 5, 1.

Islannin rahayksikkö on siis kruunu, ja kurssi euroon nähden ei ole varsinaisesti mikään hyvä. Tämän päivän kurssin mukaan yksi euro on noin160 kruunua. Ja silti täällä on käytössä näitä ah, niin käteviä pikkuhiluja kuten yhden ja viiden kruunun kolikot. (0,6 ja 3 senttiä noin suurinpiirtein. Näitä tarvitsee JOKA päivä.) Voisin myös mainita muutaman sanan siitä kuinka pieniä näiden setelit ovat, viisitonninen on siis suurin ja se vastaa noin 30 euroa. Rahaa on siis aina taskunpohjalla kilokaupalla, koska noita pienimpiä yksiköitä ei voi käyttää mihinkään. Laskin tuossa huvikseni eräänä iltana kaikki minulta sillä hetkellä löytyvät kolikot ja tulos oli 1778 kruunua, noin 11 euroa. Onneksi pankeissa on kolikkoautomaatteja, joista saa seteleitä vastineeksi.

Ehkäpä naurettavista rahoista johtuen islantilaiset ovat ihan kuten suomalaisetkin, muovirahaa käytetään pienimpiinkin ostoksiin. Kovin montaa sirukortin lukijaa en kuitenkaan ole nähnyt, eikä useimmiten höyläyksenkään jälkeen tarvitse allekirjoittaa mitään. Riippuu vähän summasta ja paikasta, tonnista kolmeen on yleensä sellainen kipukynnys jonka jälkeen tarvitsee kirjoitella. Luottokortilla voi maksaa jopa parkkimaksun (ilman tunnuslukua...)

So shut up and take my moneeeeeeey!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti