maanantai 15. lokakuuta 2012

KatuThaidetta

Aurinkoisen maanatain kunniaksi kävin kiertelemässä Reykjavikin katuja. Oikeastaan päätin kyllä jo sunnuntaina tehdä tämän. Ideana oli ottaa kuvia vain seinätöherryksistä. Osissa piirustuksissa töherrys on loukkaava sana, mutta se kuvastaa aika useaa seinämaalausta. Todellisia helmiäkin löytyy. Osa on liikkeen mainoksia ja osa on huviksi tehtyjä graffitteja. Löytyy tageja ja perjantai illan päähän tempauksia. 

Àrtur bussipysäkin vastapäätä löytyvä taide pläjäys.
Reissuun valmistautuminen oli helppoa. 18-55mm kittilinssi puhdistuksen jälkeen kameraan kiinni. Pyöröpolarisaatio suodin varmuuden vuoksi taskuun. Muistikortin alustus, testikuva ja nahkatakki niskaan. Ulkona sport tracker ohjelmasta GPS seuranta päälle ja hymy naamalle. Reitin suunnittelun jätin muitten huoleksi. Menin sinne sun tänne. Välillä kävelin kadun edestakas ja joskus löysin itseni sivukujalta, josta ei päässyt läpi. Onneksi oli aurinkoinen päivä, muuten olisi voinu tulla sosiaalisia kontakteja. 

Reittini. 6,6km ja puolitoista tuntia.

Kutsuvia käytäviä.
Tiesin muutaman kuvajaisen, jonka halusin kuvata, joten reitilläni oli pohja. Lähtökohtaisesti päätin palata kotikatuapitkin, joka tuntuu olevan taiteilijoiden suosiossa. Olin myös päättänyt kävästä Hlemmur bussiasemalla, jossa maahan on piirelty eläimiä. Muuten reitti itsestään puhuu puolestaan. "Mitäs tuolta löytyy." "Kai tonne voi mennä." "Missäs olen?"

Tämmöinen tuli vastaan umpikujassa.

Sama umpikuja, toinen seinä.

Tuli löydettyä monta uutta grafiittia. Osa hienoja osa taas hauskoja. Osan olisi voinu jättää kuvaamatta, mutta hei, se ei maksanu mitään. Katukuva ei ole tylsä. Sotkunen kyllä välillä. En yhtään ihmettele miksi osat töherryksistä on peitetty tai maalatty. Toisaalta en ihmettele miksi osat liikeet käyttää graffiittia mainoksena. Autiotalot saavat uuden julkiasun hyvin nopeasti. Isoimpien piirustuksien tekovuosikin selviä etsimällä allekirjoitus. Nämä taiteilijat tosissaan kirjoittavat nimen (taiteilijanimen tai jotain) oikeaan ala nurkkaan ja yleensä vielä vuosiluvun. Pitäähän kunnia saada itselleen. Pienimmissä (ja rumemmissa) ei tälläistä löydy. Enkä ihmettele syytä hetkeäkään.

Njálsgatalta löytyvän grafiitin allekirjoitus.
Välillä täytyy ihmetellä miten pitkät tikkaat harrastavalla taiteilijalla on ollut. Okei alla olevissa kuvissa on ilmiselvästi ollut lupa tehdä teos seinälle, mutta muutama tagi löytyi 10m korkeudesta. Yleensä pystyin katsomaan kiipeilyreitin, mutta muutaman kerran jäi ainoaksi mahdollisuudeksi tikkaat. Tai sitten todella kekseliäs taideakatemian toisenvuosikurssin opiskelijan päähänpisto. Näitä päähänpistoja on kyllä itse teoksissakin. Alla oleva vasemman puoleinen kuva ei anna oikeutta tälle työlle. Tässä "limassa" onpieniä peilejä (n. 1cm x 1cm). Nämä peilit ovat vain keskellä kiini, jolloin ne heiluvat tuulen mukana. Hyvässä tuulessa tämä lima näyttää oikeasti liikkuvan.

"Lima"  
Kuulin että tykkäät sienistä...

Suuri taidegalleria löytyy heti pääostoskadun vierestä. Tämä skeittiparkki on täynnä isoja grafiitteja. Yleensä muutama skedepoikakin on paikalla esittämässä frontsideollieita tai muuten vain istumassa. Tämä alue on kyllä silmään pistävä ja värikäs. Ja en halua tietää mistä inspiraatio näihin taideteoksiin on tullut. Aiheita on: Robot smackdown, ketun kieli ramppina, sydän keskellä kaikkea, myrkkysieni ja hirviöt. 

Nämä veitikat morjesti minua kadulle.


Siitä tutkimaan. Ja tämä on vain yksi seinä.

Aidan yli kurkistettua löytyi kaupan mainos.
Yrittäjät ovat tosissaan ottaneet nämä näyttävät taideteokset osaksi mainontaa. Suuria mainoksia löytyy aina välillä. Pukuliikkeellä on kravaatin teko ohjeet julkisivuna. Hyvinvointi ravintolan sisäänmeno käytävältä löytyy intialaisia jumalia (tai jotain. päätä itse alla olevasta kuvasta). Jotkut yrittäjät ovat laittaneet ison julisteen ja peittäneet töherryksen sillä. Tai taideteoksen. En menny kurkistelemaan julisteitten alle, joten en tiedä minkä näköisiä peitetyt kuvat ovat olleet. Mutta veikkaan töherryksiä. Miksi muuten ne olisi peitetty?

Ne Intialaiset tai jotkut.

Tämä on suosikki paikka tageille.
Töherryksiä



Pitäisikö tässä vaiheessa mainita, että otin 122 kuvaa. Osa kuvista on otettu samasta paikkaa ja samasta kuvaus kohteesta. Kovalevylle päätyi 110 kuvaa (tähän on laskettu kartta mukaan, jota en kuvannut!). Muutama kuva on samasta aiheesta. Eri rajaus tai kuvakulma. Sanotaan, että tallensin n. 90 eri "taideteosta". Käytiin illalla nostamassa rahaa ja thaimaalaisessa ravintolassa. Matkalla oli 3 mainospiirosta, autiotalo täynnä töherryksiä ja kotkaa esittävä piiros (joka on kyl hieno), joita en ollut kuvannut. Taisitte tajuta jo mitä haen takaa. Jos eilisen Esjan vaelluksen jälkeen oli jalat kipeet, huomenna on niska kipeenä kaikesta tähyilystä.

Paikallinen jengi.
Sama jengi. Eri paikka.

Näitä taideteoksia on kaikkialla. Korkealla seinillä ja alhaalla kadulla.
Tämä blogi teksti syntyi Scott Kelbyn Suuri Digi kuvaus kirjan ohjeesta. Valitsin aiheen, jota lähdin kuvaamaan pariksi tunniksi. Aiheena oli grafiitit yms. vastaavat taideteokset. Tarkoitus olisi lähteä samanlaiselle reissulle uudestaankin. Aiheita saa ehdotella. En hyväksy Tanskalaista p... aitoa menoa aiheeksi. Jos et tiedä mitä tarkoitan, niin ole kiitollinen. Trust me. Jos sopivia aihe ehdotuksia ei tule, niin taidan pysyä värikkäiden talojen kuvaamisessa (tämän aiheen keksin kuvatessa grafiitteja). Jos ei muuta, niin Reykjavik on värikäs kaupunki.

Lopuksi tuleekin parhaat palat. Ja tosissaan kuvia on hieman liikaa, että laittaisin kaikki tänne. Löydät enemmän kuvia dropboxistani. Pidän oikeiden mahdollisiin (yhdyssana)virheisiin ja muutoksiin.







 

1 kommentti: