torstai 26. heinäkuuta 2012

Byrokratiahässäkät

Tasan kuukausi lähtöön!

Lupasin tuolla aikaisemmin kirjoitella erilaisista järjestelyhommista. Kirjoittelin luonnosta wordiin ja siitä tuli niin tuhottoman pitkä että katsoin parhaaksi katkoa homman puoliksi ja ensimmäisenä vuorossa kaikki tylsät asiat, kuten paperien täyttelyt ja rahajutut ja plaah.

Islannin puolen kv-toimisto on ollut mielestäni ihan mahtava, lähettävät selkeitä ohjeita ja ovat nopeasti aina vastanneet kaikkiin ilmenneisiin kysymyksiin. Ainoa negatiivissävytteisempi juttu on ollut se, että saimme viime viikolla tietää että pohjoismaiden kansalaisina meidän pitää tehdä vähemmän juttuja kuin muiden, ja osaltaan hieman erilaisiakin. Täytimme nyt sitten yhden väärän lomakkeen, mutta ehkä emme tähän ihan vielä kuole.

Jos olet lähdössä koko vuodeksi Islantiin, vaadittiin aika vino pino kaikenlaisia lomakkeita ja dokumentteja, mutta tässäkin oli taas joku poikkeus pohjoismaalaisten kohdalla, eli kannattaa ihan itse henkilökohtaisesti olla sinne päin yhteydessä jos ne eivät tämän osalta ole osanneet tehdä seuraavalle vuodelle parempia ohjeita. Puoleksi vuodeksi lähtijät tarvitsevat mukaansa vain eurooppalaisen sairaanhoitokortin, jonka saa ilmaiseksi Kelalta. Lisäksi joka ikisen on anottava islantilaista henkilötunnusta. Kesän aikana kv-toimisto lähettää tarvittavan lomakkeen sähköpostiin, ja se pitää sitten täytettynä ja passin kopion kanssa lähettää takaisin. Reykjavikiin saavuttaessa pitää sitten mennä jonnekin rekisteröitymispaikkaan täyttämään lisää lomakkeita, mutta siitä tarkemmin kunhan olemme paikan päälle päässeet :D

Varsinainen hakuprosessi Islannin yliopistoon sisälsi muutamaan kysymykseen vastaamisen netissä (mm. haluatko henkilökohtaisen tuutorin, mille kursseille haluat osallistua, ihan perusjuttuja) ja opintosuoritusotteen lähettämistä. Aika pienellä vaivalla olemme siis päässeet. Näiden lisäksi teimme vain jotain juttuja, joista jokaisen vaihtoon lähtijän kannattaa huolehtia. Muuttoilmoitus, opintotuen muutosilmoitus, vakuutusten kuntoon laitto... Koko prosessiin on siis mennyt huomattavasti vähemmän aikaa ja vaivaa kuin kuvittelin.

Raha-asioista voisin sanoa vielä sen verran, että Islannin kruunu ei tunnetusti ole ihan parhaassa jamassa, eikä rahaa siis saa vaihdettua muualla kuin Islannissa. Islantilaisetkaan pankit eivät suostu vaihtamaan kuin tietyn summan ulkomaalaista valuuttaa kruunuiksi, ja jos haluaa vaihtaa kruunuja vieraaksi valuutaksi pitää mukana jo olla lentolippua ja passia ja ties mitä. Pankit ovat siis aika haluttomia ostamaan kruunuja, josta syystä meidänkin vuokraisäntämmekin pyysi meitä maksamaan vuokrat euroissa. Yleisimmät luotto- ja pankkikortit käyvät maassa ja niitä pystyy käyttämään ihan yhtä kätevästi kuin Suomessakin. Koko vuodeksi lähteville suositeltiin islantilaisen pankkitilin avaamista, mutta me ainakin ajattelimme jättää väliin. Käteisen nostaminen ja kortilla maksaminen tietysti on hieman kalliimpaa siirtomaksujen takia, mutta eiköhän tuolla pärjää sillä että nostaa vaikka kerran kuukaudessa tarvittavan rahamäärän käteistä.

Valuuttakursseistakin voisin sanoa muutaman sanasen. Kukaanhan ei tiedä missä jamassa tuo kruunu on taas ensi vuonna, mutta yleinen kaava on ollut se että kesäisin kruunu on hieman vahvemmassa asemassa ja talvisin turistien ja ulkomaalaisen rahan häipyessä sen arvo jälleen laskee. Monilla islantilaisilla on ilmeisesti ulkomaalaisiakin tilejä, ja kuulemani mukaan monet vaihtarit ovat maksamassa vuokraansa euroissa tällaisille ulkomaisille tileillä. Joillekin on tarjottu vaihtoehtoa maksaa joko kruunuissa tai euroissa, jolloin kannattaa olla todella tarkkana noiden kurssien kanssa, että kummalla tavalla tulee halvemmaksi.

Seuraavaksi vuorossa vähän mielenkiintoisempia (ja söpömpiä!) asioita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti