torstai 5. heinäkuuta 2012

Asunnon hankinta

Mitään Loasin tapaista instituuttia ei Reykjavikissa ole – ainakaan vaihtareiden käytössä. KV-toimisto kokoaa vuosittain nettisivuston, jossa yksityiset henkilöt tai majatalot tarjoavat vaihtareille huoneita. Jokainen saa tunnukset tälle sivustolle samanaikaisesti. Ainakin teoriassa, riippuu sitten ihan omasta sähköpostista ja nettiyhteyksistä tuleeko kyseinen tunnusviesti tasan ilmoitettuun aikaan vai viisi yli.

Tarjolla on neljää erilaista asuntovaihtoehtoa: yhden hengen huone, keittiö ja kylppäritilat yhteiskäytössä ties kuinka monen kanssa. Kahden hengen huoneita sekä kahdella sängyllä että yhdellä leveällä sängyllä, keittiö ja kylppäri yhteiskäytössä. Yhden hengen yksiöitä, joissa pieni keittonurkkaus ja kylppäri, ihan omassa käytössä, sekä kahden hengen yksiöitä, omat keittiöt ja kylppärit. Nuo ”kaksiot” tuntuivat olevan kovinkin suosittuja, ainakin ne varattiin todella nopeasti. Tiedä sitten onko tuonne tulossa muitakin pariskuntia kuin me, vai haluavatko ihmiset vain nukkua parisängyssä kaverinsa kanssa ja koittaa siten säästää edes vähän vuokrakuluissa. Useimmissa paikoissa vuokraan lukeutui sähkö, vesi, netti ja jopa vuodevaatteet. Ihan kivaa ettei tarvitse niitä alkaa raahata toiselta puolelta maapalloa. Meidän vuokra käsittää näiden lisäksi myös käsipyyhkeet, mutta ei kylpypyyhkeitä. Ajattelin että voisi sitten Islannin päässä ostaa jonkun halvan neljän pyyhkeen setin, kun sellaiset kuitenkin vievät matkalaukussa tuhottomasti tilaa.

Me tulemme Mikan kanssa asumaan pienessä ja suloisessa 32 neliön yksiössä Reykjavikin keskustassa, noin puolentoista kilometrin päässä yliopistolta. Vuokraa saa tuosta sardiinipurkista maksaa aika ruhtinaallisesti, 100.000 ISK eli reilu 600 euroa. Mutta ainakin se on täysin omassa käytössämme, josta molemmat mielellämme maksamme hieman ekstraa. Ja meillä on jopa pieni takapiha käytössämme! (Takapiha keskellä maan pääkaupungin keskustaa – jep.) Tämä oli meidän kummankin wanted-listan kärjessä, joten kävi kyllä tuuri :) Toinen oli samankokoinen pari tonttua halvempi, mutta kuuden kilometrin päässä yliopistolta, jolloin olisi pitänyt investoida joko pyörään tai bussikorttiin. Ymmärtämykseni mukaan kummatkin ovat suhteellisen kalliita Islannissa, joten se aika lailla siitä mahdollisesta säästöstä. Lisäksi tästä nykyisestä pitäisi olla aika lailla lyhyt matka kaikkialle, joten ihan mukava sekin. Tein tämmöisen hienon google mapsinkin, keltainen taloruutu indikoi kotikatua ja sininen ilmapallo koulua.

Keskellä kaikkea

Jos joku kuitenkin on niin seikkailunhaluinen että haluaisi asua samassa majatalossa tai jopa – gosh! - samassa huoneessa jonkun ulkkarin kanssa, niin potentiaalisia kämppisehdokkaita löytää roppakaupalla tuolta facebook-ryhmästä. Siellä on innokkaimmat huudelleet jo pari kuukautta että haluavat hei sitten asua jonkun ulkkiksen kanssa yhdessä. Minä nyt satun olemaan tällainen omasta yksityisyydestäni hyvin suuresti nauttiva ihminen ja ajatus siitä ettei esimerkiksi pääsisi suihkuun juuri sillä sekunnilla kuin haluaa tuntui aivan ylitsepääsemättömältä :D Onneksi siis tarjolla oli myös näitä ihan ”oikeita” asuntojakin, eikä vain majataloja.

Kaikki yhteydenotot ja tiedustelut asunnoista tapahtuvat suoraan isännöitsijän kanssa, KV-toimisto on tässä vain tiedon välittäjänä ja haluaa vain lopullisen varmistuksen kun sopimus huoneesta tai asunnosta on tehty. Jos vaihtari ei tältä sivustolta löydä itselleen asuntoa tai huonetta, on toimisto lupautunut auttamaan etsinnässä lisää, mutta koska meillä ei tarvetta tällaiseen apuun ollut niin en siitä sitten osaa sen tarkemmin kertoa. Asunnot jaetaan aika pitkälti periaatteella nopeat elävät, kuolleet eivät, joten ei todellakaan kannata jäädä liikaa aikailemaan että tahtoisinkohan nyt tuonne vai sittenkin tuonne ja tääkin ois hei aika kiva. Lisäksi kannattaa todellakin olla yhteydessä useampaankin kuin vain pariin paikkaan, ihan vaikka vain hätävarjelun liioittelun nimissä.

Mikäli tämän sivuston kautta ei tärppää, asuntoa voi etsiä esim. sanomalehtien ilmoitusten kautta. Myös vaihtareille jaettava guide for international students -opaslehtinen listaa muutamia nettisivuja, joista asuntoa voi etsiä, mutta nämä ovat huomattavasti kalliimpia. Asuminen (kuten kai ilmeisesti eläminen ylipäätään) on todella kallista Islannissa, joten eipä sille mitään mahda.

Pakko kyllä sanoa että kuvien perusteella ainakin Reykjavik näyttää ihan mielettömältä paikalta. Siellä on tuollaisia vanhoja, värikkäitä, hassunmallisia puutaloja, koko keskusta täynnä! Mistään betonihelveteistä tai ah, niin moderneista (=ufomaisista) toimistorakennuksista ei ole tietoakaan. Ja koko pääkaupungin yllä massiivinen kirkkorakennus. Aika keskiaikainen fiilis mutta niin upea :) Loppuun Armin ja Mikan kootut vinkit asunnon hankintaan ja googleteltuja tunnelmakuvia kaupungista. Kohta (no pari kuukautta) saa jo ihan autenttisia kuvia!

1.Ole nopea!
2.Ole useampaan kohteeseen yhteydessä, älä vain siihen kaikkein mielenkiintoisimpaan
3.Ole kärsivällinen, islantilaiset eivät ilmeisesti niin jaksa ressata nopean vastaamisen kanssa
4.Jakamalla säästää – saattaisi jopa olla ihan kivaa asua yhdessä jonkun ulkkarin kanssa. Me nyt satuttiin vain olemaan tämmöisiä itsenäisyydestään nauttivia kermaperseitä :D

  
No se -tun iso kirkko



värejä löytyy

Joskus on luntaki

Maisematki ihan katteltavia

Betonibunkkeri! ilmeisesti näitä mahtuu yks jokaiseen kaupunkiin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti