keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Risuja ruusupuskissa

Huu, pitkästä aikaa taas blogin ääressä. Elämä täällä päässä maailmaa on ollut aika tapahtumaköyhää hetken aikaa, lähinnä ollaan istuttu sisällä joko a) hukkumassa kouluhommiin tai b) piilossa kamalaa säätä. Oli tuossa yksi päivä sellaisia 55 m/s puuskia...

Vanhempani tosiaan kävivät täällä muutaman päivän pikavisiitillä, käytiin näyttämässä heille nähtävyyksiä vähän Reykjavikin ulkopuolella yhtenä kauniina (mutta tuulisena!) päivänä. Muuten oli hienoa, mutta autosta ei oikein tuulen vuoksi viitsinyt lähteä moneksi minuutiksi ulos... Uhmasimme Mikan kanssa kahdestaankin oikein kahteen otteeseen säätä männä viikolla, kun kävimme ensin ihastelemassa Perlania, vesivarastojen varaan rakennettua kompleksia (sisältää muun muassa museon, ravintolan ja näköalapaikan) sekä Reykjavikin niemennokassa sijaitsevaa majakkaa. Seuraavassa luvassa kuvia näiltä kolmelta reissulta.

Koska tylstästä elämästämme johtuen minulla ei tällä hetkellä ole sen enempää asiaa, mutta halusin kuitenkin päästä julkaisemaan kuvia, ajattelin kirjoittaa tähän pienen plussat ja miinukset listan Reykjavikista kautta Islannista. Lähinnä listaan näitä siis vaihtokohteen näkökulmasta, mutta mikä jottei näitä voisi soveltaa vaikka lomakohdetta miettiessä.

Disclaimer: omaan oikeudet omiin mielipiteisiini :D Jokainen olkoon vapaasti eri mieltä.


Þingvellir. Hieman on maisemat muuttuneet parin kuukauden takaisesta



Islannin suurin järvi


Vähän näytti nää geysiritkin paremmalta sinistä taivasta vasten :D Tuulen takia ei vain päästy niin suurin korkeuksiin kuin viimeksi

Kuten kuvasta näkee, sää oli muuten täydellinen, mutta tuollainen pikku tuuli vähän haittasi menoa...

Gullfoss ja pieni sateenkaarikin eksyi kuvaan. Jännä kontrasti noiden jäässä olevan nurmikon ja vesiputouksen välillä :D

Kohta uhrataan punapää tulivuorelle

PLUSSIA

* Pieni koko. Reykjavik on tällainen ihana tuppukylä, joka vetoaa ainakin minuun, joka olen kotoisin paitsi maailman vanhimmasta(*), todennäköisesti myös pienimmästä kaupungista :D Täällä ei eksy vaikka yrittäisi, kaikkialle pääsee kätevästi kävellen, turvallisuutensa eikä omaisuutensa puolesta ei tarvitse pelätä mihinkään vuorokaudenaikaan pimeimmilläkään sivukujilla.

* Täynnä elämää. Melkoisena paradoksina edellisen kohdan kanssa, Reykjavikissa ei koskaan tule tylsää. Jokaiselle päivälle on kyllä tungettu aimo annos jos jonkinlaisia kissanristiäisiä, elokuvafestareita ja konsertteja. Pahimmankin hipsterin kulttuurinnälkää tyydyttää museot, näyttelyt ja galleriat. Koskaan ei tarvitse istua yksinään kotona jos ei huvita, joka kadunkulmasta löytää kyllä jonkinlaisen kuppilan, joka pikkutuntien jälkeen muuttuu jytädiskoksi.


* Lyhyet etäisyydet. Ei siis pelkästään Reykjavikin sisällä, vaan koko islannin sisällä. Suht kattava bussiverkosto kuljettaa kaikkiin merkittäviin kaupunkeihin (eli siis kaikkiin kolmen asukkaan kyliin) ja joustavampaa matkantekoa toivovat voivat helposti (ja sesongin ulkopuolella edullisesti) vuokrata auton.

* Luonto. Tällaista maisemaa ei ihan joka paikassa näekään, vesiputouksia, kuumia lähteitä, tulivuoria, laavakenttiä, jäätiköitä, mitä näitä nyt on. Ja kuten edellisestä kohdasta huomaa, niitä pääsee ihailemaankin helposti. Vaellusreittejä lähtee jokaiseen ilmansuuntaan vaikeustasosta sohvaperuna -- eräjorma.

* Kielitaito. Englannilla pärjää kaikkialla ja paikalliset puhuvat sitä moiteettomasti, mitä nyt jotkut tunkevat alituista hoota joka paikkaan (uusi lempilausahdukseni on I like this a loHHHt). Pienen opettelun jälkeen islantikaan ei ole mahdotonta, ainakaan sellainen sanasto jota tarvitset päivittäiseen asioimiseen esim. ruokakaupassa.

* Koulutustaso. Henkilökohtaisesti voin puhua vain ymtekurssien laadukkuudesta, mutta mitä nyt olen muiden vaihtareiden kanssa aiheesta keskustellut, niin kansainvälisesti katsoen täällä tarjotaan kyllä varsin pätevää opetusta.

* Noppia satelee. Noppia siellä, opintopisteitä täällä. Ai kävit kolme kertaa lukukauden aikana koulussa ja kirjoitit kahden sivun pituisen tutkielman, ota tästä viisitoista noppaa hyvitykseksi hurjasta työmäärästäsi.


Viimeksi kun tuli valitettua kuvien puutetta Esjasta, niin tästä alkaakin sitten niiden riemukulkue :D

Onko se ufo, onko se betoninen mustekala? Ei, se on Perlan (huipulla yksi maailman parhaista pyörivistä ravintoloista!)


Perlanin lähellä on jotain tämmösiä sotamuistoja, jotain vallihautoja ja bunkkereita


Panoraamaa Perlanin näköalatasanteelta. Klikkaamalla suurenee

MIINUKSIA

* Hintataso. Pääsääntöisesti kaikesta saa maksaa hyvin samankaltaisia hintoja kuin Suomessakin, mutta onhan se nyt ihan törkeän kallista. (Plussana, tänne kyllä Nordtek myöntää myös ihan mukavankokoisen stipendin, eikä meillä ainakaan ole ollut mitään vaikeuksia tulla toimeen tai tehdä niitä asioita joita haluamme.)

* Samankaltaisuus Suomen kanssa. Miten kukin tämän sitten ottaa, onhan tänne helppo sopeutua, kaikki on ongelmatonta eikä tarvitse menettää hermojaan johonkin kulttuurilliseen omituisuuteen, mutta ei tästä juurikaan eksoottisuutta saa revittyä.

* Vitkuttelu. En keksinyt parempaakaan sanaa kuvaamaan tätä :D Tämä on vähän tämmöinen epämääräinen tunne kyllä, mutta ajoittain hyvinkin rasittava. Täsmällisyys on aika venyvä käsite (tyyppi lupaa soittaa lounaan jälkeen, kuulen siitä seuraavan kerran kolmen päivän päästä, perusmeininki) eikä oikein mitään informaatiotakaan koskaan jakseta jakaa. Vaikka sellaista pientä, mitätöntä yksityiskohtaa että maisterikursseille ilmoittautuakseen tarvitsee erikseen luvan koulutusohjelmalta. Tai että mitkä osa-alueet kuuluvat kurssin arvosteluun ja millä painoarvolla. Tämä ja tämä tapahtuma järjestetään kolmas joulukuuta. Kertoisitko vielä paikan ja ajankin? Paras on kyllä ollut "use the Icelandic style for references". QUE?!

* Noppia. Ai haluat ottaa enemmän kuin kolme kurssia? No kuule, sun sallittu noppamäärä tuli jo täyteen, sun täytys nyt saada lupa vähintäänkin Islannin presidentiltä että saat ottaa vähän enemmän.

* Sää. Jotain sadetta ja hurrikaaneja ja mitä näitä nyt on. Eikä lunta tai kunnon pakkasia.

* Rikki. Niin suuresti kuin olenkin nauttinut naamani pesemisestä rikintuoksuisella vedellä, pohjanoteeraus koettiin oksennustautini aikana. Ensin käyt  vähän puklailemassa, suussa maistuu oksennus. Juot vettä päälle, suussa maistuu rikki. Täydellinen esimerkki win-win -situationista!



Kappas, Esja!

Pokemon-kirkko. En kai ole koskaan maininnut mitään islantilaisista ja kirkkojen arkkitehtuurista?

Tai siitä miten näitä kirkkoja on ihan joka paikassa

Joku päivä minusta tulee luontokuvaaja (paitsi että Mika otti tämän kuvan)

Majakka ja tönö. Oltais menty tutkimaan lähempääkin, mutta...

Se olikin astetta hankalampaa tässä tuulessa :D


Kuten näistä pikkusieluisista esimerkeistä miinuspuolella voidaan päätellä, olen pääsääntöisesti nauttinut hyvin paljon olostani Reykjavikissa :D



(*) Alussa Jumala teki taivaan ja Loimaan

5 kommenttia:

  1. Jos totta puhutaan, Loimaa sijoittuu sijalle 70 väkiluvun mukaan, sijalle 106 pinta-alan mukaan Suomen kunnista, joten ei ihan pienestä paikasta ole kyse!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja väität että luvut 70 ja 106 on jotenkin mainitsemisen arvoisia ja erityisen suuria? Tai no, sitähän ne nimenomaan on, suuria, josta voimme vetää johtopäätöksen että Loimaa on erityisen pieni kaupunki.

      Poista
  2. Tosiaan tuli käytyä Islannissa lomalla, ilman teitä tuskin koskaan olisi tullut lähdettyä sinne. Näkymät olivat tosi hienoja sekä karuja, näin joulun alla (joulu)kuusikauppias tekisi siellä hyvän tilin, ei meinaan kuusimetsää paljon näkynyt. Se Perlan, oli tosiaan paljon erilaista syötävää mut ei ne kokit poroa osaa laittaa, oli liian kypsää ja sitkeätä, äiskä tekee paljon mureampaa (tuletteko jouluna maistaan). Pohkeet siellä joutuivat koville, tuli sitä sit käveltyä useampi kilometri.
    Ps. Alussa Jumala loi maan.

    VastaaPoista
  3. Piti vielä mainita tosta autoilusta, ei se auton vuokraus siellä kallista ole noin 70€ vuorokausi.Hyvän pienen letukan sai alleen ja tiet ovat hyviä ajella, paitsi se viimeinen etappi rikkilähteiltä eteenpäin. Eikä se hintataso ole miteenkään kallista jos vain muistaa että 1500 on vain noin 10.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eihän se hintataso kallis ookaan jos käyttää väärää kurssia :D

      Poista